OM OSS SYKLER Hallstrom Bikes KJØP KONTAKT

KUNDESIDER COFFEE Vedlikehold Dekk Sittestilling Gir Bremser Lys Styrelager Skjermer Garanti Verksteder
Girjustering

Gir

ENKEL GIRJUSTERING UTEN VERKTØY

Det fins en liten plastmutter med fire små vinger der vaierstrømpa går ut av girhendelen. Denne er laget for å justeres for hånd — gjerne i fart. Vri mot klokka for å stramme vaieren.

Mutteren har som nevnt fire vinger, og klikker dessuten på plass for hver kvarte omdreining. Vri tre kvart omdreining og se om det blir bedre; vri eventuelt tre kvart til hvis det må mer til.

KNEPPING NÅR MAN TRÅR

Hvis det kommer et knepp hver gang du trår rundt, kommer dette oftest fra gjengene på pedalene. Disse må da løsnes, smøres og strammes godt til igjen.

Hvis dette ikke hjelper, kan det være gjengene på kranklageret eller selve kranklageret. Lever sykkelen på verksted (med mindre du selv vet hvordan man monterer kranklager og har verktøy til dette). Dette er naturligvis en garantisak hvis din Coffee er mindre enn 3 år gammel.

SKIFTE SLITT KJEDE

Det fins to filosofier for når man velger å skifte et slitt kjede:

 1. Sykle til kjedet er så slitt at det begynner å hoppe på tannhjulene (eller kjedet ryker). Fordi kjede og tannhjul slites sammen, må man da regne med å skifte både kjede, kassett (tannhjulene bak) og kanskje også et eller flere krankdrev (tannhjul foran).
  Reservedeler finner du her.
 2. Måle slitasjen på kjedet jevnlig og skifte det når det er slitt. Da behøver ikke krans og tannhjul skiftes så ofte, men kjedebyttene blir hyppigere.
  Verktøy for å måle kjedeslitasje finner du her.

For å skifte kjede trenger du:

Hvordan fjerne (kutte) det utslitte kjedet:

 • Plasser kjedekutteren på en hvilken som helst pinne på kjedet og skru til pinnen er trykket ut.

Hvordan fjerne ledd fra nytt kjede hvis det er lengre enn det gamle:

 • Plasser kjedekutteren på riktig pinne på kjedet og skru til pinnen er trykket ut. Det spiller ingen rolle fra hvilken side av kjedet du trykker ut pinnen.

Hvordan montere nytt kjede på sykkelen:

 1. Gir framgiret til minste tannhjul.
 2. Vend kjedet slik at siden hvor det står SHIMANO vender mot deg når du står på girsiden av sykkelen.
 3. Tre det nye kjedet gjennom fremre kjedefører (gir), rundt det minste krankhjulet (enklest), rundt et tannhjul bak og gjennom bakre kjedefører (gir).
  • Sjekk at den siden av kjedet hvor det står SHIMANO vender mot deg når du står på girsiden av sykkelen.
  • Pass på at bakgiret står på samme tannhjul som kjedet ligger rundt (eventuelt gir opp eller ned).
  • Pass på at kjedet er rutet riktig gjennom bakre kjedefører (dra kjedet fram og tilbake som om du trår framover og bakover for å sjekke).
 4. Trekk de to endene av kjedet sammen og tre i pinnen fra midten av sykkelen og mot deg. Den spisse enden av pinnen skal altså peke mot deg når du står på girsiden av sykkelen. Du vil kunne tre pinnen et stykke gjennom for hånd, men så vil den stoppe.
 5. Sett på kjedekutteren og skru pinnen videre gjennom i samme retning. Det vil umiddelbart bli tungt å skru, deretter lettere og til slutt tyngre igjen. Stopp og sjekk at den enden av pinnen som verktøyet trykker på ikke blir skrudd for langt inn, men heller ikke for kort. Enden du trykker på skal sitte omtrent like dypt som nabopinnene, og kjedet skal være lett bøyelig.
 6. Ta en tang og knekk av den spisse enden av pinnen. Den vil knekke i et spor på riktig sted slik at den ikke stikker utenfor kjedet.

DET KOMMER MER

Vi skal gradvis øke innholdet på denne sida, og få inn bilder og video.
Kom med forslag!

HALLSTROM BIKES
Leirvikveien 10 C
4513 Mandal
☎ 959 72 570

Butikker
salg@hallstrom.no
Bruksanvisninger og hjelp
support@hallstrom.no

HALLSTROM BIKES